Als zwanger worden niet vanzelfsprekend is – wat osteopathie kan bijdragen.

Deze blog schrijf ik om te vertellen wat osteopathie kan betekenen bij een zwangerschapswens.
De wens voor een kindje is een gevoel waarvan je altijd hoopt dat hij werkelijkheid kan worden. Als er besloten is dat een kindje welkom is dan willen we het liefste dat we zo snel mogelijk zwanger zijn.

Helaas duurt het soms langer (>1,5 jaar) en dan is de vraag waarom.

Soms zijn er hele duidelijke redenen, die uit een onderzoek komen. Je kan denken aan: geen eisprong, eileiders die dicht zitten, problemen met het sperma etc.
Maar er zijn ook genoeg vrouwen waarbij ze het niet weten. Daarbij, maar ook de bovengenoemde problemen, kan osteopathie wat betekenen.

Natuurlijk besef ik mij goed dat osteopathie niet iedereen kan helpen maar ik zal hieronder uitleggen hoe je als osteopaat kijkt naar zwanger worden en waar je mogelijk in kan bijdragen.

Inleiding: Hoe wordt je zwanger:

Als eerste heb je een eisprong nodig. Als het eitje gesprongen is uit de eierstok moet de eileider met zijn haartjes de eicel oppikken.

De spermacellen moeten tot in de eileider raken, want anders raken ze nooit bij de eicel. De sterkste zwemmers halen het tot de eicel. 1 zaadcel treedt de eicel binnen.
Zodra dat gebeurd gaan de eicel en de spermacel samensmelten en delen de cellen zich. Dit is het begin van de bevruchting.

De bevruchte eicel wordt door de haartjes in de eileider voortgestuwd naar de baarmoeder. De baarmoederwand maakt zich klaar, want de eicel wil zich na een paar dagen gaan innestelen. Dit zodat het bloed van de moeder en de bevruchte eicel kunnen gaan samensmelten.

De baarmoederwand moet minimaal 10 centimeter dik worden (dit is het weefsel wat wij verliezen tijdens onze ongesteldheid als er geen bevruchting heeft plaats gevonden). Als de baarmoederwand dik genoeg is nestelt de bevruchte eicel zich in.
Vanaf dit punt gaat de bevruchte eicel zich ontwikkelen.

Een kindje laten groeien in de buik is, naar mijn mening, iets wonderlijks. Alles moet namelijk perfect verlopen.

Hieronder vertel ik nogmaals hoe de bevruchting in zijn werk gaat en wat een bevruchting in de weg kan staan:

Gedeelte de eisprong:

Als vrouw moet je een eisprong hebben om een bevruchting mogelijk te maken. Het eitje moet dan opgepakt worden door het uiteinde van de eileider. De eileider moet zeer flexibel zijn om het los zwevend eitje te kunnen oppakken met zijn haartjes.

Als de eileiders niet flexibel zijn of als de haartjes niet de mogelijkheid hebben om iets op te pakken dan komt de eicel niet terecht in de eileider, waar de bevruchting plaats vindt.

Door buikoperaties kan er littekenweefsel ontstaan. Dit littekenweefsel kan zorgen dat de mobiliteit van o.a. de eileiders beperkt wordt. Dit kan dus mogelijk invloed hebben op een goede bevruchting.

Een verminderde mobiliteit van de eileiders kan o.a. komen door:

– Buikvliesontsteking met het bijkomende littekenweefsel
– Blindedarmontsteking
– Darmontstekingen
– Littekenweefsel door operaties in de buik
– Cystes en myomen

Gedeelte vagina –> baarmoedermond:

Als eerste moeten de spermacellen, via de vagina, door de baarmoedermond heen. Deze baarmoedermond moet dus kunnen openen. Als een baarmoedermond, door bijvoorbeeld littekenweefsel, helemaal vast geplakt zit aan de bovenkant kunnen de spermacellen er niet doorheen. De baarmoeder mond hangt namelijk, zeer soepel verticaal naar beneden. Als deze mond horizontaal ligt wordt het moeilijker voor de spermacellen om de baarmoeder in te zwemmen.

Oorzaken wat invloed heeft op de ligging van de baarmoedermond:

– Baarmoederoperaties (poliepen, curettage, cystes, myomen)
– Baarmoederontstekingen (denk aan een geïrriteerd spiraaltje)
– Baarmoederproblematieken zoals endometriose
– Vaginale problematieken zoals schimmels en Soa’s
– Blaasontstekingen wat het gehele gebied irriteert
– Darmontstekingen
– Blindedarmontsteking wat door littekenweefsel invloed heeft op de stand van de baarmoeder
– Staartbeentje problematieken. De banden van de baarmoeder hechten hierop aan
– Keizersnede en inknippingen

Gedeelte baarmoedermond –> ingang eileider:

Als de sperma door de baarmoedermond is gekomen zwemt het verder richting de eileiders. De eileiders moeten dus goed open zijn. Als de eileiders niet open zijn kunnen de spermacellen nooit bij de eicel terecht komen en kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Deze eileiders kunnen potdicht zitten door:
– Operaties in de buik. Het littekenweefsel kan zorgen voor verkleefde eileiders
– Eierstok operaties
– Problematieken in de baarmoeder zoals eerdere ontstekingen Soa’s etc.
– Ontstekingsziektes zoals endometriose
– Cystes en myomen

Gedeelte ingang eileider –> gehele eileider:

Als het sperma door de ingang van de eileider is gekomen zwemt hij verder opzoek naar het eitje. De gehele eileider moet dus open liggen. Als de eileider niet soepel is en niet volledig vrij ligt, is een bevruchting moeilijker. Daarnaast moet het sperma goed genoeg zijn om deze zware weg te zwemmen.

Gedeelte bevruchte eicel –> baarmoeder:

Als de eicel en de spermacellen elkaar gevonden hebben, vindt er een selectie plaats. Als de spermacel de eicel binnentreedt vind er een bevruchting plaats. De eicel doet er nog een paar dagen over voordat hij de baarmoeder vindt. De weg hiervoor moet vrij zijn. De eileiders en zijn haartjes moeten de bevruchte eicel voortbewegen richting de baarmoeder.

Gedeelte baarmoeder –> innesteling in de baarmoeder:

Als het bevruchte eitje de baarmoeder heeft gehaald moet de baarmoeder wand goed dik zijn om de eicel vast te kunnen houden. De wand moet een minimale dikte hebben van 10 centimeter. Hormonen spelen hier een belangrijke rol in. Als bepaalde hormonen niet hoog genoeg zijn in het lichaam, verlies je het bevruchte eitje (een miskraam).

Gedeelte innesteling –> eerste 13 weken:

Als de eicel zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand gaat de embryo zich ontwikkelen. Het lichaam moet het vruchtje vasthouden en kunnen laten ontwikkelen. Ook hier spelen hormonen een grote rol in. Als bepaalde hormonen niet hoog genoeg zijn laat het lichaam de bevruchte eicel los.

Infertiliteit:

In België zijn er verschillende fertiliteitsklinieken die samenwerken met een osteopaat. De artsen merken namelijk wat osteopathie kan betekenen voor fertiliteitsbehandelingen. Het besef is er, dat hoe meer mobiliteit er in het klein bekken gebied is hoe beter de slagingskans.

In Nederland zijn we helaas nog lang niet zover. Daarnaast zijn er nog niet genoeg osteopaten opgeleid om vrouwen hierin te begeleiden. Als je naar een osteopaat wilt om dit te laten behandelen is het belangrijk dat ze zich daar meer in hebben bijgeschoold en dat ze er affiniteit mee hebben.

Osteopathie:

Besef dat als er veel gebeurt is in de buik, dat littekenweefsel wel degelijk invloed kan hebben op zwanger worden.
Hoe mobieler het kleine bekken gebied is (baarmoeder, blaas, darmen, bekken en rug) hoe beter het is voor de groeiende baarmoeder en dus jou baby, tijdens de zwangerschap.

Dit is geen blog om te zeggen dat ik als osteopaat alle problemen kan verhelpen maar ik wil hiermee duidelijk maken dat mobiliteit in het kleine bekken gebied heel belangrijk is. En daar is ons beroep heel goed in.
Daarnaast kan ik meedenken in wat een mogelijke verandering in leefstijl zou kunnen bijdragen.

Mocht je na het lezen van deze blog meer informatie willen mail je vragen naar info@purus-osteopathie.nl of neem contact op via 06-41326357. Mocht je meteen een afspraak willen maken dan kan dit online via deze link naar het webboekingssysteem.