Littekens


Een oud of recent litteken kan voor klachten veroorzaken lokaal of elders in het lichaam. Het kan leiden tot lokale bewegingsbeperkingen, wat invloed heeft op de samenwerkende ketens in het lichaam. Deze fasciale-/spierketens kunnen door een litteken verstoord raken.

Nu heeft gelukkig niet iedereen last van een minder soepel litteken omdat het lichaam zich dan goed kan compenseren op het litteken. Maar als deze compensatie niet mogelijk is door andere blokkades kunt u klachten ontwikkelen.

U kunt bijvoorbeeld denken aan een onderbeenbreuk (met operatielitteken), wat zorgt voor een verminderde beweeglijkheid van de weefsels in het onderbeen. Op afstand kunnen er bijvoorbeeld klachten ontstaan in het bekken of in de lage rug.


Een litteken op de buik (door een buikoperatie) kan bijvoorbeeld zorgen voor klachten in het ademhalingssysteem, de wervelkolom, het gezicht en hoofd(pijn).

Als osteopaat behandel ik het gebied rond het litteken en het litteken zelf. Maar het lichaam zou pijnvrij moeten kunnen functioneren, en dus ga ik ook altijd op zoek naar de reden/oorzaak dat het lichaam niet goed compenseert op de aangepaste manier van bewegen.