Osteopathie


Osteopathie is een manuele geneeswijze waarbij het lichaam als één geheel wordt bekeken. Als osteopaat ga ik op zoek naar de oorzaak van de aanwezige klacht(en). Daarvoor gebruik ik mijn kennis over verschillende systemen in het lichaam: botten, spieren, zenuwen, bloedvaten, organen en het bindweefsel. Al deze systemen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

Ik kijk naar de samenhang tussen drie systemen:


Parietaal
Visceraal

Visceraal
Cranio sacraal

Cranio-sacraal

Deze drie systemen werken nauw met elkaar samen. Als er ergens in één van deze systemen iets niet optimaal functioneert, heeft dat invloed op de andere systemen.


Hierdoor hoeft de oorzaak van de klacht niet op de pijnplek gevonden te worden, maar mogelijk in een ander systeem in het lichaam.

Als osteopaat behandel ik dus niet alleen de directe klacht maar ga ik vooral op zoek naar de oorzaak van uw probleem. Osteopathie ondersteunt het lichaam om het zelfherstellende vermogen aan te spreken.
Het lichaam moet continu kunnen compenseren. Als deze compensatie, door spanningen en blokkades, niet mogelijk is, krijgen we overbelastingsklachten. De kunst is om deze compensatie methode te herstellen zodat het lichaam weer vrij kan bewegen en zelf kan herstellen.

Mocht ik na het onderzoek denken dat de behandeling beter aan zal slaan in samenwerking met een ander discipline, dan zal ik daarover adviseren. Mocht ik verder onderzoek nodig vinden zal ik u (terug)verwijzen naar de (huis)arts.