Voor, tijdens en na de zwangerschap

Voor de zwangerschap:


Het lichaam moet tijdens de zwangerschap een topprestatie leveren. Het moet in staat zijn alle veranderingen aan te kunnen die een zwangerschap met zich meebrengt. Hier kan ik als osteopaat bij helpen. Door het lichaam volledig te onderzoeken en bewegingsbeperkingen op voorhand te behandelen zal het lichaam tijdens een zwangerschap beter in staat zijn te kunnen compenseren op alle veranderingen. Daarnaast is het verstandig om klachtenvrij aan een zwangerschap te beginnen omdat het een prachtige maar pittige tijd is.


Verder kan osteopathie ondersteunend helpen bij fertiliteitsproblemen. Zwanger worden is afhankelijk van veel verschillende factoren. Door goed onderzoek te doen en de juiste vragen te stellen kan ik als osteopaat inhaken op de redenen waardoor zwanger worden mogelijk langer duurt.Tijdens de zwangerschap:

Tijdens een zwangerschap veranderd het lichaam in korte tijd veel. Op zowel mechanisch, hormonaal, als emotioneel vlak.
Osteopathie kan veel betekenen voor u en het kindje in uw buik.
Door de groei van het kindje verandert het lichaam ontzettend. De statiek van het lichaam verandert, en enkele organen moeten ruimte maken voor de groeiende baarmoeder. Als het lichaam niet in staat is deze veranderingen op te vangen kunnen er klachten ontstaan.
Osteopathie kan zorgen dat het lichaam zich weer kan aanpassen aan alle veranderingen die het lichaam doormaakt. Dit draagt bij aan een zo optimaal mogelijke zwangerschap en krijgt het kindje de ruimte om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Aan het einde van de zwangerschap is het heel belangrijk dat onder andere de bekkengewrichten goed beweeglijk zijn om een vlotte indaling en geboorte mogelijk te maken.

Osteopathie bij de zwangere vrouw richt zich op het hele lichaam en alle verschillende systemen.


Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap waar osteopathie bij kan helpen:

Bekkenklachten

Lage rugklachten

Nek- en schouderklachten

Ademhalingsproblemen

Beenklachten

Harde buiken

Maagzuur- en spijsverteringsproblemen

Bekkenbodemproblematieken

Misselijkheid en oprispingenNa de zwangerschap:

De geboorte van uw kindje is een enorme prestatie. Soms verloopt de bevalling helaas niet soepel. U kunt denken aan: trage ontsluiting, vacuüm/tang verlossing, langdurige weeën, spoedkeizersnede, placenta die niet loslaat enzovoort. Hier kunnen bewegingsbeperkingen uit ontstaan (m.n. in het bekken) wat een goed herstel na de bevalling in de weg staat.

Tevens is er veel ruimte ontstaan in de buik. De organen moeten geleidelijk weer een plekje terug vinden. Door verschillende redenen (complicaties/zware bevalling) kan dit leiden tot bewegingsverlies in de buik. Ik werk met zachte technieken aan de verklevingen en of bewegingsbeperkingen. Dit is heel belangrijk voor een verder goed herstel. Fysiek maar óók emotioneel.


Veel voorkomende klachten na de zwangerschap waar osteopathie bij kan helpen:

Blaasproblemen (pijn bij plassen, urine verlies)

Blaasontstekingen

Baarmoeder stand veranderingen

Bekkenbodemproblematieken

Spijsverteringsproblemen

Hormonale disbalans

Klachten aan stuitje

Lage rugklachten

Vocht vasthouden