Visceraal


Onder het viscerale systeem vallen de inwendige organen, bloedvaten (arteriën, venen en lymfevaten), en het bindweefsel.

Bij langdurige en/of terugkerende klachten kan de oorzaak ingewikkelder zijn dan lokaal op de pijnplek zelf. De oorzaak kan liggen in het viscerale systeem.

Organen hebben ieder een eigen beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid is nodig voor een goede functie van elk orgaan. De organen zijn met elkaar en met de andere systemen (het pariëtale- en cranio sacrale systeem) verbonden door middel van bindweefsel. Problemen in het bindweefsel, bijvoorbeeld littekenweefsel door een operatie of infectie, kunnen zorgen voor klachten lokaal bij het orgaan zelf maar ook op andere plekken in het lichaam.

Het lichaam is letterlijk één geheel, alles is met elkaar verbonden door bindweefsel.
Bindweefsel geeft stevigheid maar ook beweeglijkheid.
Organen blijven op hun plek doordat ze verbonden zijn met de wervelkolom, het bekken, de ribben, het borstbeen en de schedel.


Verminderde beweeglijkheid en/of verzakkingen, van onze organen en het bindweefsel, kunnen klachten geven in het bewegingsapparaat.

Een voorbeeld is een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd is. Deze operatie leidt tot littekenweefsel en ruimte in de onderbuik.
Door deze extra ruimte kunnen bovenliggende organen naar beneden zakken: zo kan het zijn dat de dunne darm in de ruimte van de verwijderde baarmoeder zakt. Dit kan lokaal invloed hebben op de blaasfunctie, maar op afstand kan het rugklachten veroorzaken doordat de darmen, via bindweefsel, verbonden zijn met de wervelkolom.

Een deel van de osteopatische behandeling kan in de buik plaatsvinden. Ik voel met mijn handen waar er minder beweeglijkheid is.
Meestal gebruik ik zachte technieken waarmee ik het bindweefsel rond de organen behandel.
De behandeling wordt altijd gecombineerd met technieken op het pariëtale- en/of cranio sacrale systeem.



Parietaal


Cranio sacraal
Cranio sacraal