Wat als primaire reflexen in de weg zitten?

Mijn kind zit niet stil, mijn kind kan niet tegen kaartjes in zijn kleding, mijn kind valt zoveel, mijn kind kan de koprol niet, mijn kind schrikt zoveel, mijn kind hangt met lezen altijd helemaal onderuit gezakt….

Wisten jullie dat elke baby geboren wordt met reflexen? Deze reflexen helpen ons overleven en worden tijdens de eerste levensmaanden steeds minder zichtbaar. Als een of meerdere van deze reflexen actief blijven kunnen ze ons goed in de weg zitten. Osteopathie kan hierbij helpen.

Enkele voorbeelden van kinderen waarbij bepaalde primaire reflexen nog niet goed geïntegreerd zijn.

– Uw kind kan niet rechtop zittend lezen. Hij zakt tijdens het lezen helemaal onderuit met gestrekte benen. Dit kan een ongeïnteresseerde indruk geven maar niets is minder waar. Dit kan heel goed het primaire reflex STNR (Symmetrisch Tonisch Nek Reflex) zijn, die nog niet goed geïntegreerd is. Tijdens het buigen van de nek naar voren zorgt het reflex dat de benen onbewust gestrekt worden. Uw kind kan deze beweging niet tegen houden maar moet toch echt rechtop zitten op school. Dit kan moeilijkheden geven met lezen en leren.
– Schrijven met 1 voet geklemd om de stoel, schrijfschrift scheef om toch binnen de lijntjes te kunnen schrijven en mogelijk de schrijfarm vast willen houden. Het primaire reflex ATNR (Asymmetrisch Tonisch Nek Reflex) zorgt dat bij het schrijven over de middenlijn en het hoofd draaien naar rechts de rechter arm en het rechterbeen willen strekken. Houdt dit maar eens tegen…. Dat doen kinderen dus heel slim voet om de stoel heen klemmen, schriftje scheef en krampachtig de pen op zijn plek houden.
– Rennen en fietsen leuk vinden maar heel vaak vallen. Als je fietst en je kijkt rechts over je schouder doet de ATNR je rechter arm en been strekken en je linker arm en been buigen. Dit geeft problemen, het stuur draait mee terwijl je omkijkt wat heel vaak vallen tot gevolg heeft. Met lopen hetzelfde als je je hoofd draait loopt je niet rechtdoor maar scheef.
– O wat kriebelt mijn shirt, niet stil kunnen zitten op de stoel, continue moeten bewegen dit kan heel goed betekenen dat er nog een primair reflex in de weg zit. De Spinal Galant zal bij elke aanraking op de rug af gaan wat continue bewegingen geeft bij bijvoorbeeld zitten op een stoel. Probeer dan maar eens stil te zitten op school…

Wat doet de osteopaat:

Als osteopaat test je de reflexen. Vanuit daar ga je opzoek naar de oorzaak waarom de primaire reflexen nog niet goed geïntegreerd zijn. Je behandeld het hele lichaam en werkt, als alle blokkades verholpen zijn, mogelijk samen met een kinderfysiotherapeut of reflex integratie therapeut. De reflex integratie therapeut geeft oefeningen om de reflexen nog beter te integreren.